Bemutatkozom

Gulyásné Rita vagyok,

életviteli tanácsadó, diplomás ápoló és lakberendező.

Igen, tudom: ez a három így elég furán hangzik együtt. 🙂 De hamarosan kiderül, hogy mi a közös bennük. 🙂

Szerencsésnek mondhatom magam, mert 14 éves koromra már tudtam, hogy az, amivel hivatásszerűen foglalkozni szeretnék, az emberek segítésével, a külső és belső harmónia megteremtésével kapcsolatos. Emiatt választottam az egészségügyi pályát, ami elsősorban az emberi test RENDjével, egészségével foglalkozik. Hosszú éveken át nagyon szerettem és élveztem a munkámat diplomás ápolóként abban a háziorvosi praxisban, ahol több más munkahely után 2001-ben megállapodtam.

Munkám mellett hobbiként lakberendezést és feng-shuit is tanultam, ami a körülöttünk lévő tér: lakásunk, házunk, kertünk, munkahelyünk harmonikus, RENDezett kialakítását tűzi ki céljául. Nagyon szeretek lakberendezéssel, térrendezéssel foglalkozni – azonban egyszerű OKJ-s végzettségem birtokában természetesen nem “versenyezhetek” a jóval több ismerettel rendelkező, egyetemi vagy főiskolai képesítésű belsőépítészekkel, lakberendezőkkel. Így hát jelenleg hobbiként űzöm a lakberendezést; elsősorban itthon, a magunk javára. De barátoknak, ismerősöknek is szívesen segítek, amikor kérik.

Indul a kaland!

2017. decemberében háziorvos főnököm váratlanul elbocsátott. Az egyre embertelenebbé váló, gyógyszeripar által uralt egészségügy kényszerű elhagyása valamennyi megkönnyebbülést is jelentett – de munka és további perspektívák nélkül maradtam. Az első 5-6 hét boldog gondtalansága után keresni kezdtem, mivel tudnék továbbra is segíteni másoknak, ami hosszú távon jövedelmet, megélhetést is biztosít.

A keresésben segítségemre volt, hogy néhány hónappal elbocsátásom előtt, 2017 augusztusában rátaláltam egy különleges naplóvezetési rendszerre, mely segít/ett RENDben tartani a napjaimat és a gondolataimat. Ez a sajátos módszer néhány hónap alatt kívül és belül kicsit felforgatta, majd RENDbe rakta az életemet. Óriási és elsöprő erejű tapasztalat volt, amikor a rendszeres naplóvezetés segítségével képessé váltam kimondani és felvállalni a saját lényem közepéből fakadó helyemet az életben.

Ráébredtem, hogy már nem igazán érdekel az emberek testi egészségének mesterséges helyreállítása. Sokkal fontosabbá vált számomra, hogy a testi betegségek, tünetek lelki hátterét, valódi okát segítsek megkeresni, és ha sikerül, RENDbe tenni. Hirtelen „összeállt”, RENDeződött az összes addigi tapasztalatom, élményem, ismeretem. Elméletben minden megtalálta a helyét – szinte egy csapásra.

A rend-teremtés kezdetei

2018 február végén rátaláltam egy szellemi-lelki életvezetési tanácsadói tanfolyamra, amit április és június között sikerrel el is végeztem. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültem annak megvalósításához, amit valóban csinálni szeretnék a hátralévő életemben. Most már “csak” meg kell terveznem, és fel kell építenem a saját munkámat… 🙂

Szerintem már rájöttél, hogy a három, első látásra rendkívül különbözőnek tűnő végzettségemben a REND az összekötő kapocs.

 • Ápolóként a test,
 • lakberendezőként a környezet,
 • coach-ként pedig a lélek és a szellem rendje, harmóniája áll a figyelmem középpontjában.

Tapasztalataim szerint ez a három terület igen szoros kölcsönhatásban áll egymással. Bármelyik területen is keletkezzen a rendetlenség, az várhatóan hatással lesz a másik kettőre is. Például ha belázasodom, a kedélyem is elromlik, és koncentrálni sem tudok. Egy kedvetlen, lehangolt személynek a környezete is elhanyagolt, rendetlen lesz. De ha a testi egészségem és lelki egyensúlyom épp teljesen rendben van – egy rendetlen, szutykos lakásba hazatérni akkor is mindenképp hangulat-gyilkos dolog. 🙂

Visszatérve a saját életem kalandjára és rendeződésére: természetesen mindez egy folyamat; vagyis nem történik meg egyik pillanatról a másikra tökéletesen. Szóval: úton vagyok a világ erdejében, és igyekszem RENDben lenni.

Értem ezalatt, hogy rendet tartani az otthonomban, a fejemben és a testi-lelki egészségem területén is.

REND csupa nagy betűvel
Forrás: Google

Arról, hogy miért írom előszeretettel nagy betűkkel a “rend” szót, bővebben itt olvashatsz. 🙂 Most csak annyit mondanék erről, hogy nekem, mint INFJ személyiségtípusnak nagyon fontos a rendszer, a struktúra, az átláthatóság; ezért számomra rendkívül nagy segítség a Bullet Journal naplózási rendszere.

Miért “Naplókalandor”-nak neveztem el a blogot?

Mert a saját életemben megélt kalandjaimat szeretném Neked elmesélni – úgy, ahogyan azokat én megtapasztaltam és átéltem. Hogy mindezt le is merjem írni, az a Bullet Journallal való megismerkedésem gyümölcse. A naplóírás segít/ett abban, hogy minden napban és élményben fel tudjam fedezni a tanulságos kalandot.

Hátizsákkal túrázós kaland

Blogom célja az, hogy megosszam Veled ezeket a kalandokat. Mindazt a tapasztalatot, amit az általam mostanáig végigjárt úton megtanultam a testről, lélekről, fontosról, lényegtelenről – és a külső-belső RENDről.

Azt remélem, hogy személyes gondolataim és élményeim Benned is megmozdítanak majd érzéseket, előhívnak esetleg már feledésbe merült emlékeket. Lehet, hogy néhol rezonálsz majd arra, amit olvasol – és az én szemszögem, megélésem segít egy kicsit másképp, egy kicsit távolabbról látni, ezáltal jobban megérteni a Te saját történetedet.

Ahogyan azt az „igazi” kalandok is teszik.

Szeretettel hívlak egy közös napló-kalandra, ha:

 • időről-időre úgy érzed, hogy összecsapnak a fejed fölött a teendők hullámai, és nem tudod hatékonyan végezni a feladataidat
 • előre láthatóbb, rendezettebb, stresszmentesebb napokra vágysz
 • vállalkozóként nehezen vagy egyáltalán nem találod a munka / magánélet egyensúlyát
 • családanyaként olyan napirendre vágysz, ami Neked, Párodnak és Gyermeke(i)teknek egyaránt jó, és be is tudod / tudjátok tartani
 • sokszor vagy szétszórt, és nehezen tudsz tartósan egy dologra fókuszálni
 • úgy érzed (vagy netán látod), hogy „valami nincs rendben” veled, benned, körülötted, vagy a kapcsolataidban
 • szabadulni szeretnél rossz szokásaidtól, és/vagy új, pozitív szokásokat beépíteni a napjaidba.

Írásaimmal remélem, hogy segíteni tudlak majd abban, hogy Te is a lehető leghamarabb megtalálhasd a saját helyed abban a RENDben, amit legtalálóbban talán az Univerzumnak nevezhetünk; és létre tudd hozni életed külső és belső rendjét, harmóniáját, boldogságát is.

Rendetlen szoba kétségbeesett emberrel.

Amit kínálok, az persze nem az abszolút tuti, hiszen a világban egyetlen dolog állandó: a Változás. De szívesen megosztom Veled mindazt, amim van; és örömmel veszem a társaságod a kalandos úton, ami az Élet rendjében a boldogabb, harmonikusabb, békésebb és kiegyensúlyozottabb napok felé vezet.

Velem tartasz? Visszavárlak!

Amiről itt, “naplós” blogomban olvashatsz:

 • A naplózással való megismerkedésem történetéről;
 • magáról a Bullet Journal módszerről;
 • és persze hozok majd sok ötletet és képet arról, hogy naplódban mi, hogyan és hányféle módon használható a saját életed RENDbetételére.
 • Lomtalanításról, rendszerezésről az otthonodban – hogy szellősebb, rendezett térben élhess.
 • Saját jelenlegi otthonom kialakításán, és álmaink otthonának tervezésén keresztül ötletekről, hogy kicsit “szakmai” szemmel is tudj nézni az otthonodra.
 • Azokról az élményeimről, amikről úgy gondolom, fontos írnom. Ha másért nem, akkor azért hogy megtudd: nem vagy egyedül!

Amiről coaching blogomban írok:

 • Egészség, mint testi – lelki – szellemi egyensúly
 • Személyiségtípusok: Enneagram, MBTI
 • Transzcendencia, spiritualitás

P.S.: Kérlek, légy türelmes hozzám – mindkét blog tartalommal való feltöltésén folyamatosan dolgozom, de munkahelyem, férjem és örökbe fogadott kislányunk gondozása, a háztartás menedzselése mellett (talán érthető módon) lassan haladok. 🙂