Rend

Bemutatkozásomban sokszor emlegetem a rendet, a rend-teremtés fontosságát az életben. Mindezt azért teszem, mert úgy hiszem és tapasztalom, hogy nincsenek véletlenek; hogy a világban REND van. Hogy ezt ki-ki az Élet, az Univerzum, a Természet vagy Isten rendjének hívja-e, abba nem szeretnék beleszólni. De az biztos, hogy aki nyitott szemmel és szívvel figyeli az élet eseményeit, és igyekszik egy kicsit belesni a dolgok mögé, az felfedezi a logikus RENDet mindabban, amit itt a Földön megtapasztalunk.

Éjszakai égbolt a Tejúttal - Univerzális rend
Pixabay

Miért olyan fontos a rend?

Mert boldogan, kiegyensúlyozottan akkor tudok élni, ha kész és képes vagyok belesimulni ebbe a rendbe. Ha nem próbálom megkerülni, kijátszani vagy saját elképzeléseimet rákényszeríteni. Az Univerzum, és annak rendje annyival hatalmasabb nálunk, hogy bármiféle próbálkozás előbb vagy utóbb várhatóan kudarccal végződik.

Jó példa erre a Föld természeti környezetében zajló rengeteg, és sajnos negatív változás. Lehet siránkozni azon, hogy ez mennyire rossz nekünk – de ez nem vezet sehová. Ehelyett inkább szembe kellene néznünk a ténnyel, hogy a bajt mi emberek okoztuk magunknak – a mérhetetlen kapzsiságunkkal, amivel mind a mai napig kizsákmányoljuk a bolygót.

Napjainkra már szinte bárki számára tisztán látható, hogy hová vezet a kontrollálatlan fogyasztói életmód – mégis, az emberiség jelentős része a szándékos vakságot és az öntudatlan, felelőtlen életmódot választja.

A fogyasztói életmód miatt lassan sivataggá váló Föld.

Azonban a RENDet nem fogjuk tudni kijátszani; a tetteink következményeit nem tudjuk elkerülni! Ha az emberiség hamarosan nem változtat jelentős mértékben az életmódján, felperzseljük magunk alatt a bolygónkat.

Ha másképp fogalmazok, azt is mondhatom, hogy a világ RENDje valójában az ok-okozat, vagy ha nagyon “ezo” stílusban akarok fogalmazni, akkor a karma törvénye.

Az egyes ember életében is rábukkanhat erre a rendezettségre, aki hajlandó meglátni azt. Például: jó barátok társaságában együtt lenni, enni-inni, bulizni remek dolog – ezt azt hiszem, senki nem vitatja. De ha a buli tivornyába fordul, akkor minden egyes jelenlévőnek döntenie kell: kilép a helyzetből, vagy benne marad.

Buli utáni rend-etlenség

Annak, aki marad, ha tetszik, ha nem, előbb-utóbb szembe kell néznie döntése rövid és/vagy hosszú távú következményeivel: a másnapossággal; az esetleg zavarba ejtő ébredéssel valaki mellett, akivel józanul talán sosem kezdett volna – vagy legrosszabb esetben egy nem kívánt terhességgel.

Fedezd fel, ismerd meg a rendet!

Hidd el, nem olyan nehéz, mint amilyennek talán tűnik. Nem is kell hozzá nagyon sok minden, csak figyelem és megértés; vagy más szavakkal jelenlét és tudatosítás.

Amikor a kellemetlen dolgok éppen megtörténnek velem, nekem is sokszor nehéz meglátnom és megértenem a miérteket. De utólag visszanézve az életutamra sokszor azt látom, hogy az egyes események valójában logikus RENDben követték egymást.

Saját élete eseményeinek tudatosításában kinek-kinek más módszer segít. Van, akinek beszélgetés egy jó baráttal – vagy akár szakemberrel (lelkivezető, pszichológus, coach). Van, akinek a csöndes merengés az erdőben egy fa alatt. Van, akinek az imádság.

Nekem rendkívül nagy segítség a Bullet Journal naplózási rendszere. Ebben egyrészt tudatosan megtervezhetem a napjaimat, ami nagyot lendít a hatékonyságomon – ez fontos a környezetem rendben tartása szempontjából. De ide rögzíthetem az érzéseimet, gondolataimat, tapasztalataimat is; és ezek leírása segít újra átgondolni, megérteni, feldolgozni mindazt, ami ért.

Azt persze nem tudhatom, hogy számodra mi lesz a legjobb módszer – de egy néhány hónapos próbát, és egy pár száz forintos befektetést azt hiszem, mindenképp megér a módszer. 🙂

Van kedved belevágni a rend-teremtésbe? Csatlakozz hozzám!

Rend-etlen szoba kétségbeesett emberrel

Írásaimmal remélem, hogy segíteni tudlak majd abban, hogy Te is a lehető leghamarabb megtalálhasd a saját helyed abban a RENDben, amit legtalálóbban talán az Univerzumnak nevezhetünk; és létre tudd hozni életed külső és belső rendjét, harmóniáját, boldogságát is.

Amit kínálok, az persze nem az abszolút tuti, hiszen a világban egyetlen dolog állandó: a Változás. De szívesen megosztom Veled mindazt, amim van; és örömmel veszem a társaságod a kalandos úton, ami az Élet rendjében a boldogabb, harmonikusabb, békésebb és kiegyensúlyozottabb napok felé vezet.

Ha úgy érzed, hogy a változtatás egyedül nem megy, szívesen segítek.
  • Ha nem találod a fókuszt az életedben
  • Ha nehézségeid gyorsabb rendeződésére vágysz
  • Ha szeretnéd jobban megismerni önmagad
  • és úgy érzed, a személyes segítségnyújtás a megoldás
szeretettel várlak beszélgetésre, közös útkeresésre is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük